Životni ciklus životinja, biljaka i komposta

Životni ciklus životinja, biljaka i komposta

 

 

Nakon prvog ciklusa projektnih aktivnosti razmnožavanja lavande i ružmarina reznicama, učenici 1. i 2. razreda OŠ Lipovac su sa svojom učiteljicom Ivanom Rendulić proučavali temu životnog ciklusa životinja, biljaka i komposta. 

 

 

 

 

 

Najprije su se upoznali s kompostiranjem preko edukativnih videa te pripremljenih materijala. Nakon toga su izradili plakat o kompostu, njegovom životnom ciklusu. Plakat također sadrži pravilo slaganja kompostne hrpe te što se može, a što ne odlagati na kompostnu hrpu. 

 

 

 

U temi kompostiranja neizostavne su gujavice. Učenici su proučavali gujavice te putem listića naučili dijelove gujavice. Zatim su oblikovali gujavicu od plastelina. Gujavica je u dijelovima prikazana u presjeku te smo time prikazali unutarnju građu gujavice te naučili unutarnje dijelove. 

        

 

 

 

 

Sljedeća aktivnost bila je izrada farme gujavica. U staklenku su učenici slagali slojeve zemlje i pijeska te su na vrh dodali suho lišće. Kad su pripremili farmu dodali su i gujavice kao i otpatke voća koje će biti hrana gujavicama. 

 

 

 

Učenici su pripremili kratku prezentaciju ostalim učenicima koju su održali za vrijeme velikog odmora u holu škole. Učenici su održali prezentaciju i na roditeljskom sastanku te upoznali roditelje s odrađenim u sklopu projekta STEMajmo. 

       

U sljedećim tjednima će učenici hraniti gujavice i učiti o njima promatranjem.  Naposljetku, zemlju iz staklenke koja je bogata hranjivim tvarima ćemo koristiti prilikom sijanja sjemena u rasadnicima, a gujavice ćemo prebaciti u veliki komposter koji će biti izgrađen u sklopu vanjske učionice. 

hrCroatian
Skip to content