Učenici svih partnerskih škola bili su gosti u Poljoprivredno-šumarskoj školi Vinkovci

Učenici svih partnerskih škola bili su gosti u Poljoprivredno-šumarskoj školi Vinkovci

Naglašavamo da je članak u nastavku izrađen od strane učenika-novinara koji djeluju kao Mali prirodnjaci u školi nositelja projekta.

Originalni članak možete pročitati na poveznici: https://migunja2023.weebly.com/terenska-nastava-stem-ovaca.html

 

 „STEM-ovci“ u Vinkovcima

Dana 3. ožujka 2023. učenici naše škole, a i mi novinari, uputili smo se u Vinkovce. Ravnateljica Ružica Zucić ugostila nas je u Poljoprivredno-šumarskoj školi. U dvorištu škole dočekao nas je nastavnik biologije te smo poslušali kratko predavanje o školi i njihovim aktivnostima. Pričali su nam o Erasmusu i raznim projektima u kojima učenici sudjeluju. Nakon toga uputili smo se u halu s traktorima gdje su se nalazili i učenici iz drugih škola.

    

Pažljivo smo pratili kratku prezentaciju ,,PRIMJENA SUSTAVA NAVODNJAVANJA U HIDROPONSKOM UZGOJU“ jer će nam koristiti u našem daljnjem STEM radu i radu u našem plasteniku. Učenici naše škole po prvi put probali su domaći čips od jabuke koji su napravili učenici škole-domaćina.

Ravnateljica nas je uputila u hipodromski plastenik te je ondje objašnjavala kako se sadnice sade, kao i što je sve potrebno da bi biljke dale plod. Rekla nam je i vrlo korisne informacije koliko se vode smije dati biljkama. U drugom plasteniku pokazala nam je kada je potrebo presaditi biljku u kamene kocke te u hipodromski plastenik. Sjeme biljke sije se u stiroporski kalup te, kada biljke dobiju dva lista, presađuju se u kamene/kokosove kocke koje se premještaju u hipodromski plastenik i puštaju se oko 50 dana da narastu te bi tada trebale dati plod. Plastenici su namijenjeni za praksu učenika, no plodove mogu prodavati i na tržištu.

        

Gospođa Zucić jako voli poljoprivredu te bi mogla satima pričati o tome, kako i sama kaže. Iznimno smo joj zahvalni na svim znanjima koje nam je prenijela, a školi i STEM projektu za sudjelovanje u ovoj terenskoj nastavi.

Fotografirale: Mia Dugonjić i Nadja Gluhačević
Tekst napisale: Tina Kuvač i Andrea Čolić
Uredio: Petar Šokčević

hrCroatian
Skip to content